Life is like a pie
Slagroomsoesjes
Eén van die recepten die ik ondertussen al tientallen keren gemaakt heb is het recept voor soesjes. Waar ik drie jaar geleden nog dacht dat het maken van soesjes een ontzettende klus zou zijn, staan mijn soesjes nu binnen een uur op tafel. Met andere woorden; soesjes zijn ontzettend simpel om te maken. Voor het maken van de soezen maak je een zogenaamd kookbeslag. Beslag dat door het te verhitten gegaard wordt en daardoor veel binding heeft, makkelijker dan het klinkt.
Dit heb je nodig
Een bakplaat met bakpapier
Een spuitzak (met kleine spuitmond)
Een steelpannetje
Een rubberen spatel of houten lepel
Een vetvrije (beslag)kom, voor het kloppen van de slagroom
Ingrediënten (voor circa 30 soesjes)
- 100 gram melk
- 100 gram water
- 2 gram zout
- 2 gram suiker
- 90 gram boter
- 110 gram bloem
- 200 gram ei (ongeveer 4 eieren)
- 400 ml slagroom om zelf te kloppen
- 1 á 2 zakje(s) klopfix
- Kristalsuiker of vanillesuiker
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af voor het beste resultaat, met name de eieren en andere vloeibare ingrediënten worden nog al eens vergeten af te wegen.
Aan de slag
- Verwarm de over voor op 220ºC en zet een bakplaat klaar met bakpapier. Doe de melk, het water, zout, de suiker en boter in een steelpannetje.
- Zet het pannetje op een middelhoog vuurtje en laat het koken, zorg dat alle boter gesmolten is. Als het mengsel omhoog komt haal je de pan van het vuur.
- Doe in één keer alle bloem bij het mengsel in de pan, meng de bloem er goed doorheen met een spatel tot een samenhangende deegbal ontstaat.
- Druk de deegbal met je spatel plat op de bodem van je steelpan en zet deze weer terug op het vuur. Zonder te roeren verhit je het deeg. Als je het deeg hoort knetteren schud je met de pan, zodra het aanzet aan de bodem zet je het vuur uit.
- Roer het deeg goed door met een spatel tot het waterdamp is ontsnapt. Voeg nu het eerste ei toe en meng dit er met een spatel goed doorheen. Als het eerste ei goed is opgenomen doe je hetzelfde met het tweede ei, derde ei en vierde ei. Als het deeg een mooie consistentie heeft om op te spuiten, ben je klaar.
Om de soezen allemaal van dezelfde grootte te maken is een heel makkelijk trucje, hiervoor heb je bakpapier, een potlood en een ronde vorm van circa 3cm nodig. Teken op het bakpapier cirkels door met een potlood een ronde vorm om te trekken. Keer je bakpapier om voordat je verdergaat met het opspuiten van je deeg.
Vul een spuitzak met een kleine ronde spuitmond (ik gebruikte een 8mm tip) met het soezenbeslag. Houd de tip recht boven de bakplaat, ongeveer één centimeter erboven. Spuit nu het beslag, zonder de spuitzak op te tillen, tot een cirkel ontstaat van circa 2 á 3 centimeter. Draai aan het einde in één snelle beweging een kwartslag ter hoogte van de soes en trek hierbij de spuitzak met beleid omhoog. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de soezen zit, zeker 5cm.
Bak de soezen eerst 10 minuten en doe dan even de deur van de oven open om stoom te laten ontsnappen. Doe de ovendeur weer dicht en bak de soezen nog ongeveer 10 minuten. De soezen moeten mooi goudbruin zijn van kleur, ook de barstjes moeten lichtgekleurd zijn. Als dit het geval is kunnen de soezen de oven uit en laat je ze goed afkoelen. Ondertussen kun je de slagroom maken om de soezen mee te vullen.
Slagroom maken
Klop de slagroom tot deze lobbig is, voeg nu al mixend het zakje klopfix toe, klopt nu tot de slagroom goed stijf is. Afhankelijk van hoe stijf je je slagroom wilt kun je nog een zakje klopfix toevoegen. Klopfix zorgt er voor dat de zelf opgeklopte slagroom stijver wordt, wat meer als de slagroom die je al in een bus koopt. Voeg tot slot wat kristal- of vanillesuiker toe naar eigen smaak.
Het vullen van de soezen
Maak in de bodem van de soezen een klein gaatje met een mesje, de punt van je spuitzak moet hier net in passen. Vul nu de spuitzak met de slagroom die je net gemaakt hebt. Houd met één hand de soes vast en met de andere de spuitzak, de tip stop je in het gaatje dat je net gemaakt hebt. Met enige kracht druk je de room in de soes, tot deze een beetje zwaar aanvoelt stop dan met druk uitoefenen op de spuitzak. Bewaar de gevulde soezen altijd gekoeld, zo blijven ze ‘t lekkerst!
Een hele waslijst aan uitleg, maar geloof me dat het écht niet mis kan gaan als je je aan deze stappen houdt. Het maken van soezen is dus helemaal niet veel werk en al helemaal niet moeilijk. Bij ons overleeft een lading soesjes het vaak niet langer dan 2 dagen, maar mocht je ze toch langer willen bewaren blijven ze gekoeld een week goed.
Liefs Iris