Life is like a pie
Winter chocoladetaart
‘It’s the mooooost wonderful timeee of the yeaaaaaar’ sta ik uit volle borst te zingen terwijl ik weer een heerlijk taartje maak. En wat ik zing, dat meen ik, want dit is voor mij écht de meest magische tijd van het jaar. Ik blijf maar bakken en niemand krijgt er genoeg van. Oké maar even eerlijk. Ik heb de afgelopen dagen zó veel gebakken dat ik met Kerst zelf even pauze neem.
Voor eej! magazine mocht ik een leuk recept bedenken als kerstspecial. Na dagen, ofwel weken van twijfelen ben ik toch maar voor deze witte chocoladetaart gegaan. Het taartje past perfect bij deze tijd van het jaar, heerlijk als toetje na het kerstdiner of gewoon voor bij de koffie.
De taart ziet er uit als een perfect sneeuwlandschap, inclusief de dennenbomen (haha). De taart is makkelijk te maken, in een klein uurtje ben je klaar. Hij hoeft niet in de oven, kun je die vrijhouden voor de andere lekkere hapjes. En, last but not least, je hebt maar zes ingrediënten nodig.
Dit heb je nodig
Hand- of standmixer
Klein steelpannetje
Deegroller of keukenmachine
Een ronde springvorm (circa 18 tot 20 cm)
Ingrediënten voor de bodem
- 125 gram biscuitjes
- 70 gram roomboter
Ingrediënten voor de taart
- 300 ml room
- 350 gram witte chocolade, in blokjes
- 250 gram mascarpone
- 2 gelatine bladen
- eventueel poedersuiker
Zo ga je te werk
- Bekleed de springvorm met bakpapier en vet deze in met een beetje boter of bakspray. Verkruimel de biscuitjes voor de bodem zo fijn mogelijk in de keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt doe je de koekjes in een plastic zak en rol je ze tot fijne kruimels met een deegroller.
- Smelt de boter in een pannetje en roer door de koekkruimels. Druk het mengsel van koekkruimels en boter op de bodem van de springvorm met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm met de bodem in de koelkast terwijl je doorgaat met de volgende stappen.
- Doe de room voor de taart in een schoon pannetje en breng op een middelhoog vuurtje aan de kook. Als de room kookt doe je hier de chocolade bij, in kleine stukjes. Zet het vuur laag en blijf roeren tot de chocolade is gesmolten in de room. Giet het mengsel in een kom en laat helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. (ongeveer een half uurtje). Laat ondertussen de gelatinebladen weken in een kom met zo koud mogelijk water, minstens 10 minuten.
- Knijp de gelatinebladen uit met je handen, er mag zo weinig mogelijk water bij zitten. Mix de mascarpone en de gelatine door het afgekoelde chocolademengsel tot een egale massa. Giet het mengsel op de bodem en zet de taart minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.
- Vlak voordat je de taart gaat serveren kun je ‘m omtoveren in een waar winterlandschap met poedersuiker en een paar takjes uit de kerstboom. Strooi de poedersuiker voorzichtig over de taart. Knip een paar kleine takjes uit de kerstboom, geen aanrader als je een plastic boom hebt. Haal de onderste naalden er af en steek de takjes als boompjes in de taart. Strooi na met nog een beetje poedersuiker en klaar is je winterlandschap.
Al met al ben je met het maken van de taart een klein uurtje bezig, maar omdat de taart goed moet opstijven is het slim de taart toch al wat van te voren te maken. Het decoreren van de taart kun je het best uitstellen tot het laatste moment voordat je de taart gaat serveren.
Bij deze wil ik nog even de kans pakken om alle lezers van eej! magazine, het eej! team en natuurlijk de volgers van mijn eigen website hele fijne en vooral lekkere feestdagen te wensen!!
Liefs Iris