MENU

Zomerse jam koekrepen

P

Poeh hee, wat een weertje deze week! Het deed mij meteen denken aan lange zonnige dagen, heerlijk zomers fruit en in je t-shirt naar buiten. Waar ik vooral géén zin in heb op dagen als deze is uren in de keuken staan, met de oven op volle toeren en mezelf nog meer in het zweet werken dan nodig is. Gewoon niet, geen zin in vandaag.

Maar om toch met een leuk recept op de proppen te komen moest ik natuurlijk wel de keuken in. Zo gezegd zo gedaan, een makkelijk recept dus. Ik maakte deze zomerse koekrepen met een Zeeuwse jam van ’t Siepje, de Zeeuwse vruchten symfonie, heerlijk. Wat een teleurstelling dat ik maar één potje in huis had gehaald en dat het hele potje gebruikt is in de koekrepen. Oké, laten we aan de slag gaan.

Wat heb je nodig?
• Een vierkant bakblik of een ovenschaal
• Een beslagkom
• Een keukenweegschaal
• Bakpapier
• En natuurlijk een oven


Ingrediënten
• 195 gram bloem
• ½ tl baking soda/zuiveringszout
• ½ tl zout
• 135 gram havermout
• 135 gram lichtbruine basterdsuiker
• 180 gram roomboter, op kamertemperatuur
• Potje jam van ’t Siepje, 230 gram

Baking soda of zuiveringszout (natrium bicarbonaat) kun je vinden bij de Jumbo supermarkten en staat op de bakafdeling. Onder de naam zuiveringszout kun je het krijgen bij de Etos, je moet er dan wel om vragen want het ligt achter de kassa. Het is een kleine verpakking maar laat je daardoor niet afschrikken, ik doe zo twee jaar met 125 gram. De jam van ’t Siepje is onder andere te koop bij de Agri supermarkten en verschillende kleine winkeltjes waar streekproducten verkocht worden.

Hoe ga je te werk?
1. Zet je bakblik klaar en leg hier een vel bakpapier in. Om de koek straks makkelijk uit de vorm te krijgen is het handig om aan beide kanten een stuk papier over te houden waarmee je de koek er uit kunt tillen als deze gebakken is. Ondertussen kun je alvast de oven verwarmen op 180ºC.
2. In een beslagkom meng je met een lepel de bloem, baking soda en zout door elkaar. Voeg er de havervlokken aan toe en roer deze er ook goed doorheen. Hetzelfde doe je vervolgens ook met de suiker.
3. De boter snijd je in blokjes zodat je deze makkelijker door het bloem en havermout mengsel kunt kneden. Met de hand kun je nu de boter erdoor kneden tot je een kruimelig deeg hebt.
4. Neem de helft van het kruimeldeeg en verdeel dit over de bodem van je bakvorm, druk het goed aan met je vingers. Verdeel hierover het potje jam, maar houd de randen vrij! Over de jam verdeel je de rest van het kruimeldeeg, dit druk je weer goed aan met je handen.

Erg moeilijk was dat niet hè?! De volgende stappen bestaan vooral uit een hoop wachten en regelmatig de ovendeur opendoen om te kijken of je koek al goudbruin is. Het duurt ongeveer 35 minuten voordat de koek mooi goudbruin van kleur is, dat is het teken dat ‘ie uit de oven kan!

Laat de koek volledig afkoelen in de vorm voordat je deze gaat snijden. Nog even wachten dus… Oké de koek is afgekoeld, wat nu? Bevrijd de koek uit de vorm en pak er een scherp mes bij. De porties kun je natuurlijk zo groot of klein maken als je zelf wilt, mijn repen zijn 10 bij 4cm.

Nu weer verder genieten van het heerlijke weer van vandaag, voordat je het weet is het weer voorbij!

Liefs Iris

SLUIT MENU