MENU

Oproep: Dolores zoekt penvriend

J

Je bent op deze blog gekomen.
Dat is gegaan via Facebook, Instagram, Twitter, Google… Joost mag het weten. Tegenwoordig is iedereen online. Zelfs mijn moeder (en God weet dat ik héél lang heb geprobeerd haar te weren van Facebook). We zijn o’ zo “social” met z’n allen. Maar wel op een hele andere manier dan 20 jaar geleden.
Ik geloof graag dat de ‘90s kids de laatste zijn geweest die nog een pen en papier tevoorschijn toverden om vakantievriendjes een brief stuurden of serieus reageerden op kettingbrieven. Voor de millennium-kinderen onder ons: een kettingbrief was een brief die je van iemand ontving per post en moest doorsturen. Ook weer per post. En je moest ‘m wel eerst een paar keer kopiëren om zoveel mogelijk bereik te krijgen. Anders was het niet effectief. Tegenwoordig heet dit spam en kom je meteen op een digitale blacklist te staan als je zoiets doet. Of is het ‘de zoveelste Facebook hoax’ die je dan deelt.
Stiekem mis die analoge spam.
Maar ik wil geen kettingbrief starten, dat is niet waarom ik eej! een brief stuurde. Neen. Iets anders, wat waarschijnlijk ook gestorven is tegelijkertijd met die kettingbrief, is het fenomeen ‘penvriend’.

We zijn sociaal. We zitten op Facebook, hebben meer contact met oude klasgenoten, ex-collega’s en verre familieleden dan had ooit tevoren. We zijn in het tijdperk dat we Alles Delen.
Maar doen we dat echt? Hebben we echt meer contact met elkaar?
Misschien ligt het aan mij hoor. Maar even een vraag aan iedereen die ouder is dan zeg 25-30 jaar; jouw penvriend van vroeger (geef toe, die hebben we allemaal gehad), schreef jij aan die persoon dezelfde soort dingen als dat je nu op Facebook zet?
Ik had ook een penvriendin, twee zelfs op de basisschool en later toen het digitale tijdperk al een beetje z’n intreden begon te doen en LiveJournal een ding werd kreeg ik een penvriendin in Amerika. Het meeste deden we toen al per mail, maar af en toe stuurde zij mij toch miniboekjes, die ze helemaal zelf maakte, per post toe. Die boekjes heb ik nog steeds en die brieven van die twee eerdere penvriendinnen ook volgens mij.

Ik stuurde ze geen videobanden op met kattenfilmpjes of deelde ook geen Weerzinwekkende Wetenschappelijke Ontdekkingen Waarvan Je Ze Nooit Gelooft Dat Ze Werken (van dat click-bait materiaal, je snapt me). We deelden gedachten. Mijmeringen. Schreven over wat we hadden meegemaakt en wat ons verwonderde.

Ik mis een penvriend in mijn leven. (Die voelde je misschien al aankomen).

Dan nu de daadwerkelijke oproep (beetje eng is het wel).
Ik zoek een penvriend of -vriendin.
Ik ga expres niet vertellen wat mijn interesses zijn of met wat voor een persoon ik het liefste contact wil hebben. Ik denk juist dat het interessant is om elkaar gaandeweg te leren kennen. Het kleine beetje basisinformatie dat je nu krijgt over mij is dat ik een vrouw ben, tegen de dertig, wonend in Zeeland en op dit moment zit ik in between jobs.
Regelmatig kunnen reageren is wel een ‘moetje’. Laten we zeggen… Minstens eens per maand? Denk wel vaker zelfs, maar daar kunnen we het nog over hebben.
Ik realiseer me ook dat naar de brievenbus lopen voor sommigen een heel gedoe is*, dus laten we gebruik maken van de 21e eeuw en mailen. Dat is ook van belang voor de laatste voorwaarde wat misschien een dingetje is. Want, dit gaat via eej! zoals je ziet. Dus je moet ermee akkoord gaan dat ons contact op internet komt te staan. Je mag onder een pseudoniem schrijven als je dat liever hebt. Zolang de rest van wat je gaat schrijven maar wel opracht blijft. Oh ja, en je moet Zeeuws zijn (in Zeeland wonen/gewoond hebben of er geboren zijn), want ja, dit is eej! hè.

Groetjes,
Dolores (wel mijn echte naam)

* Je kan je ook afvragen of je überhaupt wel contact wil hebben met iemand die niet eens de moeite wil nemen om naar de brievenbus te gaan voor jou. Doet er nu niet toe.

Toevoeging van eej!:
Stuur je bericht vóór 1 maart op naar HALLO @ EEJMAGAZINE . NL met als onderwerp ‘Aan Dolores‘. Dit mag/kan je dus onder een pseudoniem doen. Wij zullen jouw bericht direct doormailen naar Dolores.
Mochten er meerdere mensen zich aanmelden, is het wellicht een idee dat we onderling mensen gaan ‘koppelen’. Deze nieuwe connecties hoeven niet de berichten die ze uitwisselen online te plaatsen. Alleen Dolores en haar nieuwe penvriend(in) zullen dit doen. Meld in je bericht of je gekoppeld zou willen worden of niet.

SLUIT MENU