Digi Taal

Digi Taal.

De Russische vlogger Arslan Valeev (31) deelde de laatste minuten van zijn leven op internet. Valeev, een expert op het gebied van exotische dieren, is tijdens een livestream door een zwarte mamba gebeten. Mogelijk gaat het om zelfmoord. Dat zei tenminste de website van de Provinciale Zeeuwse Courant.


En dan begin ik mezelf dingen af te vragen. Waarom zegt die courant mij dat. En het gaat nog verder. Pasgeleden kreeg ik plotseling een pop-up-berichtje op mijn zogenoemde smartphone met de mededeling: “Dit is het perfecte mannenlichaam volgens vrouwen“. Ik begin steeds meer te denken dat sensatie het nieuwe nieuws is. Het is gebleken dat wanneer iemand spreekt over nepnieuws, het de volgende dag in de krant staat. En wanneer diezelfde persoon een tweet de wereld instuurt, het als een oorlogsverklaring gelezen kan worden. Dat is best eng. Zeker wanneer die persoon door velen bestempeld wordt als dom en onvoorspelbaar.

Ik ga deze gedachten bespreken met iemand. Ram Schoneveld leek mij de geschikte persoon. Hij bezat een grote kennis over de streek. Zijn Naam “Ram“ was overigens uniek en opvallend in de streek en ver daar buiten. Hij had Chinese pleegouders die dachten dat hij was geboren in het jaar van de Ram. Achteraf (nadat hij zijn studie bedrijfskunde cum laude had afgesloten aan de universiteit van Sint-Catharina) bleek het te gaan om een Myanmarees van 12 uit het jaar van de aap. Desondanks wilde hij hier tijdens mijn bezoek nadrukkelijk niet over spreken.

Ik was reeds een kwartier in zijn huis alvorens een degustief in de vorm van een spa rood te ontvangen. Mijn tactiek was om hem enkele stevige stellingen voor te leggen. Met andere woorden: “te hopen op een sprankje antwoord dat #trending zou kunnen worden. “

Ram liep naar de keuken waardoor ik alleen in de woonkamer achterbleef. Nieuwsgierig als ik ben, begon ik direct rond te snuffelen. Ik stuitte al vrij snel op zijn cd collectie. Toen ik een zwart doosje vond en verder liep kwam ik nog het volgende tegen: “kaviaar, een Oost-Duitse oorlogshelm, 4 paddestoelen, 5 like & win acties, 34 pop-ups, een surprise met gedicht en een muis “.

Toen ik daarna een cd-speler tegenkwam kon ik het niet laten om die cd uit dat zwarte doosje te testen. En toen gebeurde het. Een trillende bas waar je klakke van gaat trillen. Een semi-professionele zanger die schreeuwde alsof hij aan het vechten was met een haai. Vanuit mijn ooghoek zag ik een moshpit ontstaan. Knipperde met mijn ogen. Vervolgens was het mijn plan om het te ontwijken. Niet gelukt. Pols gebroken.

Dan wordt je pas nerveus van de digitale wereld. Hoe het voor het gebruiksgemak van de mens is ontwikkeld. Daar kom je achter als je net je Os scaphoideum gebroken hebt. Je mist alle shortcuts op het toetsenbord en je maakt jezelf belachelijk als je een koptelefoon op zet. Omdat ik enige zelfspot bezit, koos ik in de gipskamer voor de kleur roze.

Opeens kreeg ik opeens een tikje op mn schouder. Een rokerige stem vertelde dat ik mijn VR (Uitspraak: Vie Ar) bril moest afzetten. Die stem zei tegen me: ‘Virtual reality, mooi hé ‘ En toen begon het interview met Ram Schoneveld.

Ram, mijn vraag voor jou zal ik even inleiden. Mogelijk worden bestuurders en leden van het parlement gearresteerd wegens rebellie. Daar staat 30 jaar gevangenisstraf op. Ik heb het over Spanje. Catalonië zal geen gesprekspartner van de Europese Unie worden, ook niet nu het regioparlement de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Het Verenigd Koninkrijk wil dat Spanje een geheel blijft”, zegt een woordvoerder van Downing Street. Dit is inmiddels alweer oud nieuws dat vergeten is door de massamedia. Maar hoe denk jij hierover?

Een laffe en naïeve houding van het Verenigd Koninkrijk moet ik zeggen. Biefstukboeren in Schotland en Ierland komen in de problemen vanwege onwetendheid over exportheffingen vanwege de brexit.

Onlangs las ik nog iets wat je misschien zal interesseren. Het is namelijk zo dat Robot Sophia (zonder hoofddoek) nu Saudisch staatsburger is.

Een gebrek aan menselijkheid zoals de titel doet vermoeden. Hoe is het mogelijk dat deze robot geen hoofddoek draagt? Ik bedoel te zeggen, wij dragen toch ook allemaal klompen? Belgen eten elke dag friet. Een fransman loopt een hele dag rond met een stokbrood onder zijn ene arm, een fles wijn onder de ander. En natuurlijk heeft elke Zweed een huis vol kasten.

De NOS ziet er een reden in om Saudi Arabië te beschuldigen van het schenden van mensenrechten. En uiteraard moet dat ook aangekaart worden in de vrije media. Maar laat ze toch robots ontwikkelen. En dan uiteraard wel robots die democratie snappen. En dat ze zo nu en dan menselijke trekjes vertonen.

Dan zou ik ten slotte nog graag jouw mening willen horen over het volgende nieuwsbericht: “Een fietsster die onlangs haar middelvinger opstak naar de Amerikaanse president Trump, is haar baan kwijt. Een fotograaf van het Witte Huis legde het moment vast toen Trump zijn golfbaan bij Washington verliet. De foto ging vrijwel direct viral op internet en werd veel besproken op tv.“ 

Tja, ik lees geen twitter. Ik hou van achtergrondjournalistiek. Minimaal 10.000 tekens. En dan heel interessant opscheppen tegen vrienden in het café dat je het met minstens 1948 tekens compleet oneens was. Het feit dat iets #trending kan worden, en er vervolgens als tweet-auteur geen vat meer op hebt is beangstigend.

De media neemt het over zeggen ze dan. Ik zie het als een zeepbel. Een beetje zoals de bitcoin sensatie. Het enige dat ik daar in geïnvesteerd heb, is een halfuur van mijn tijd. Omdat ik dacht dat ik dan zou snappen wat het is, maar vooral hoe het werkt. Niet gelukt. Dus ik zal mijn tijd elders moeten investeren. Gelukkig puilt mijn boekenkast uit van ongelezen meesterwerken die van onschatbare waarde blijven ongeacht de vergeelde pagina’s.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.