Ik zie zomer

Zeker sinds afgelopen weekend zie je steeds minder vaak mensen met dikke winterjassen op straat (gewatteerd! Met bontje!). Het is nu tijd voor de ‘tussenin-jas’ (de jas die te warm is voor de zomer en te koud voor de winter). Soms zijn de weersvoorspellingen te vaag en dat zie je dan ook terug in het straatbeeld, de een loopt vrolijk rond in een t-shirt, de ander draagt toch een winterjas. Stiekem vind ik dat grappig om te zien. Gisteren was trouwens zo’n dag.
Ik zie zomer. Op de terrasjes komen de gekleurde kleedjes tevoorschijn en ook de hondjes die een winter lang voor de open haard lagen mogen steeds vaker met hun Julius K9-tuigje mee de stad in. Zodra er een zonnestraal te zien is zijn alle stoeltjes bezet en komen de dikste zonnebrillen tevoorschijn (wat soms toch echt een beetje overdreven is hoor).
De mooiste en beste artiesten worden op de affiches getoverd en men maakt druk plannen. Welke feestjes zijn de moeite? Het festivalseizoen is in aantocht… En die vindt plaats in, jawel, de zomer.

Toch ben ik niet altijd dol op de zomer. Op veel vlakken betekent het namelijk ook gewoon pure ellende.
Zo zie ik nu al op tegen de marktdag in de zomermaanden. Ik ga graag naar de weekmarkt om wat boodschappen te halen. Verse vis, noten, jeweetwel. Maar het idee dat het dan weer vechten wordt om een parkeerplek… Want de lokale bevolking gaat naar de markt, maar in de zomer ook half België, zeker een kwart van Duitsland en twee of drie verdwaalde Fransmannen. Voor de ondernemers op de markt vind ik het alleen maar heel erg goed dat ze extra omzet draaien. Maar voor mezelf vind ik het vooral erg lastig, want parkeren is dan vaak gewoon hartstikke onmogelijk en even wachten op een plekje zit er ook niet in. Vaak combineert de toerist de boodschapjes met een langdurig bezoekje aan het terras. En nee voor u nu begint, fietsen is voor mij geen optie. Te ver en te veel spullen te sjouwen.
Over de auto gesproken, die rit naar de markt toe is al een en al ergernis. Goed weer betekent in Zeeland namelijk ook veel volk op de weg. Gek genoeg missen zij alle verkeersborden met de snelheidslimieten. Overigens doen niet alleen toeristen dat, er zijn blijkbaar Zeeuwen die aan winterslaapjes doen en vervolgens ’s zomers plotsklaps tevoorschijn komen. Men rijdt óf veel te hard, óf veel te langzaam. Uiteraard is dit niet alleen wanneer je naar de markt gaat, maar kom je het langzame volk tegen op momenten dat je eigenlijk een beetje haast hebt en kom je de snelle Jelle’s tegen wanneer je ’s heel ontspannen in de auto zit (en je dan ingehaald wordt en je helemaal kapot schrikt).
Zomer betekent ook sociaal zijn. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. Zo zijn de festivals altijd gezellig maar ‘Effe kletsen’ zit er meestal niet in vanwege de keiharde muziek, daarvoor zijn de terrasjes dan weer. Dat zijn heerlijke plekken om ’s effe lekker te roddelen en veel ‘oh ja joh?-nieuwtjes met elkaar te bespreken.

Maar bovenal zitten we toch in Zeeland. En hier is er niks leukers dan ’s avonds tegen zonsondergang naar het strand te gaan met wat drankjes (appelsap of een biertje whatever u blieft) en gewoon te zitten en te luisteren naar de zee.

Die zee hè. Die is trouwens het hele jaar door mooi om naar te luisteren.

Vijf dingen die ik deze zomer zeker wil doen;

  1. Minstens twee festivals bezoeken in Zeeland
  2. Zwemmen in de zee
  3. Minimaal een uur lang op een terrasje zitten en ongegeneerd mensen beoordelen (liefst op een drukke dag, en uiteraard zeggen we niks hardop hè)
  4. Een ijsje eten en geen salmonella erbij cadeau krijgen
  5. Fietsen door de polder. Mag ook met een elektrische fiets. Of scootertje. Of gewoon een ritje door de polder met de auto. Maar dan wel een cabrio
  6. Cabrio zoeken
x D

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.