Belgische wegen

Belgische wegen om Zeeuws geld verlegen

klare-taal-column-3-kilometerheffing-belgie-zeeland-eej-magazine-r-van-casuwele

Vlaamse minister zet kilometerheffing personenauto’s door.

Deze verbazingwekkende titel verscheen onlangs in de Provinciale Zeeuwse Courant. Om u te voorzien van enige duiding, ter voorkoming van grootschalig patriotisme en vanwege de drang naar onderzoeksjournalistiek gaat uw reporter de straat op. Vervolgens de hoek om, en dan een willekeurige kroeg induiken.

Cafe ‘Sturmmandat’
Dit ietwat industrieel ogende café leek mij de perfecte plek om te praten over de kwestie: “kilometerheffing op personenauto’s”. Dit omdat het café grenst aan een drukke snelweg en iedereen die hier komt houdt van snelle auto’s. Ik laat de snelle jongens aan de tafels in de serre voor wat ze zijn en loop direct door naar een persoon die mij een goede gesprekspartner lijkt. Dit zal blijken in het interview hieronder. “Parkeer jezelf maar aan mijn tafeltje” roept de nogal hees klinkende man mijn richting uit. Jozias Boterzande blijkt de naam van deze heer. Zijn stem klinkt zo doordat hij nogal hard richting de tv geschreeuwd heeft tijdens een Formule 1 wedstrijd. Wat in zijn ogen daadwerkelijk geholpen heeft. Landgenoot Max Verstappen heeft zojuist zijn 1e Grand Prix prijs op zijn naam geschreven.

Maar daarover wil ik u nu niet spreken. Dus beste Jozias, hoe dacht jij over dit bericht wat onlangs in de krant verscheen: Nu zijn er zo veel buitenlandse chauffeurs die door Vlaanderen razen zonder dat zij een eurocent bijdragen aan weginfrastructuur”, verklaarde de minister op televisie. ,,Als we hen laten betalen, dan kunnen we de verkeersbelasting voor de Vlamingen afschaffen, en de extra inkomsten van de buitenlanders gebruiken om te investeren in weginfrastructuur.”
Ten eerste wil ik zeggen dat ik het ronduit belachelijk vind dat de snelste Formule 1 coureurs de hoogste sponsorbedragen ontvangen. Zij rijden namelijk zo snel dat de logo’s op de auto’s haast onleesbaar zijn. Daarbij wil ik ook nog vermelden dat zij voor het publiek het kortste op het parcour rondrazen waardoor de mensen minder tijd hebben om het merk te zien. Ik voel me overigens totaal niet aangesproken wanneer een Vlaamse minister zegt dat mensen over de Belgische wegen razen. Ik ben nogal zuinig op mijn Japanse oldtimer en mijn stuur begint al te trillen als ik 80 rijd over perfect geasfalteerde Nederlandse wegen. Op Belgische wegen durf ik die snelheid geeneens te halen vanwege alle hindernissen en kronkels in het wegennet.
U bent inmiddels op hoge leeftijd. Tegenwoordig hoeft u niet meer zonodig te racen?
Wijsheid komt met de jaren. En die wijsheid bestaat er ook uit dat je soms wat gas terug moet nemen inderdaad. Ik zie stoplichten niet meer als een punt waar ik moet stoppen terwijl ik door wil rijden. Ik kan even heerlijk tot rust komen en rond me kijken zonder me druk te maken of ik de 1e of 2e afslag moet nemen. Net zoals een flitspaal plotseling niet meer een paal is die flitst, maar enkel een horizonvervuilende schatkistspekker is.

Hoe denkt u over het kastje wat geplaatst zal moeten worden in de auto volgens de Vlaamse minister?
Ik ben bang dat ik een auto zal moeten kopen met een grotere voorruit. Ik bezit inmiddels al een Tomtom, een T-tag voor de Westerscheldetunnel, talloze wegenvignetstickers van mijn vakanties richting de zon en ook bezit ik zo’n knikkend hondje op mijn dashboard. Ik moet bij sommige kruispunten daadwerkelijk met mijn gezicht uit het raam hangen omdat het overzicht ontbreekt.

Inmiddels passeert een jongedame van de bediening of ze alvast de rekening mag komen afrekenen van de Heer Boterzande. En met de vraag of hij dat met creditcard, cash of bankkaart wil doen. Hij kiest het 2e. Hij pakt de euromunten met opdrukken van een Ierse harp, een Duits gebouw en een Zweedse vogel. Die doen ons herinneren dat we op een continent leven vol van cultuur, kunst, architectuur, natuur en een verenigde verscheidenheid. Een continet vol nostalgie en verhalen. En die munten verdwijnen straks in een staatskas van een land dat tegenwoordig als ‘failed state’ gaat proberen over de rug van ‘buitenlanders’ hun wegen te verbeteren. Het is een stap naar een betere wereld in de ogen van mensen die denken dat regelgeving noodzakelijk is om het imago van een land op te krikken. Laten wij als buitenlanders massaal door België razen, en help het land met het verbeteren van de wegen! Raas mee in de woesternij der politieke razernij. In onze provincie kunnen ze er overigens ook wat van. Maar dat zal ik volgende keer wel weer laten blijken in een gesprek met een nieuwe gesprekspartner. In de tussentijd ga ik daar naar op zoek. Uiteraard binnen de provinciegrenzen. Zonder daarbij een tunnelvisie te willen creëren.

ELKE OVEREENKOMST MET BESTAANDE PERSONEN, GEBEURTENISSEN, PLAATSEN OF ENTITEITEN BERUST OP LOUTER TOEVAL IN DE WERKELIJKHEID.

Say hello to us

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.